EL BALL DE DIABLES

Les primeres documentacions del Ball de Diables a Reus les trobem a finals del S XVIII, concretament el 1771 en un trasllat de la Mare de Déu de Misericòrdia, des d’aquell dia que la relació del ball amb Misericòrdia és més que estreta. Durant el segle XIX i bona part del segle XX les sortides estan vinculades en aquestes solemnitats, commemoracions com ara “aparicions” i “coronacions” però també en manifestacions civils o polítiques com ara per Carnaval. A partir del segle XX les sortides disminueixen considerablement.

50è Coronació-1954

L’any 1980 en el marc de la 1a Cercavila de Foc de la Nit de Sant Joan hi participen 3 diables vestits i a partir del 1981 ja s’estructura el ball en colla estable, iniciant l’etapa associativa fins al dia d’avui.

El Ball de Diables de Reus és de les poques que continua utilitzant, el dia d’avui, el model de participació individual, el model històric del Camp. Aquest model té 3 característiques principals:

  • Els vestits són exclusius. Els motius decoratius sempre van cosits, podrem veure motius al·legòrics a la natura, als oficis, a l’infern i formes geomètriques.
  • El civader és la bossa on portem les carretilles.
  • El nombre de diables varia en cada sortida

EL BALL DE DIABLES INFANTIL

El Ball de Diables infantil neix, oficialment, el 2001. Tot i així en anterioritat ja podiem veure diables infantils en algunes sortides.

El Ball de Diables infantil segueix les mateixes indicacions que l’adult, amb una excepció lògica, no porten civader

SONY DSC

PLANA PRINCIPAL